Науковий семінар “Творчість маловідомих українських композиторів”

На кафедрі інструментально-виконавської майстерності 10 листопада 2022 року відбувся науковий семінар “Творчість маловідомих українських
композиторів”.
У межах семінару було розглянуто творчу спадщину представників української фортепіанної, скрипкової композиторської та виконавської школи. Зокрема, доповідь кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри Інеси Самійлівни Беренбейн “Валентин Костенко. Виклик долі” була присвячена огляду творчості харківського композитора, музикознавця, музичного критика Валентина Костенка, трагічна доля якого уособлює непоправну втрату української творчої інтелігенції “розстріляного відродження” в період великого терору 20-х — 30-х років ХХ століття.
Доповідь “Відродження маловідомих імен діячів української музичної культури як один з методів виховання національної свідомості мистецької молоді” викладача кафедри інструментально-виконавської майстерності Марти Олексіївни Василевич була присвячена висвітленню життєвого та творчого шляху одного з перших українських професійних скрипалів, викладачів, композиторів Івана Омеляновича Левицького. Творча діяльність І.О.Левицького розглядалася в контексті загального процесу розвитку Львівської школи скрипкового виконавства.
Важливе значення для розвитку музичної творчості юного покоління належить нотним виданням для дітей, які навчаються в початкових мистецьких закладах освіти. Проблематику цієї теми висвітлив у своїй доповіді “Музика українських композиторів для дітей та юнацтва у новітніх виданнях «Музичної України»” доцент кафедри інструментально-виконавської майстерності, доктор мистецтва Станіслав Павлович Гумінюк. Під час доповіді С.П.Гумінюк презентував збірку “ФортеQRpiano. Український звуковий простір”, до якої увійшли твори багатьох українських композиторів.
Тематика наукового семінару отримала широкий резонанс та дискусію під час обговорення кожної доповіді на кафедрі інструментально-виконавської майстерності.
Сподіваємось, наукова проблема творчості маловідомих українських композиторів отримає своє продовження в наступних розвідках та дослідженнях, що стануть предметом майбутніх тем доповідей на кафедрі інструментально-виконавської майстерності.

IMG_3980.jpgIMG_3981.jpg

IMG_3979.jpg