Вісімнадцята програма циклу «Музичні зустрічі в музеї Косенка» (13.03.2023. Меморіальний музей-квартира В. С. Косенка, м. Київ, вул. Михайла Коцюбинського, 9, кв. 4)

Шевченко 210 років        13.03.2024 року 

13.03.2024 року  до 210 – ї річниці з дня народження національного і світового генія, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка у Меморіальному музеї-квартирі В. С. Косенка кафедрою академічного та естрадного вокалу Факультету музичного мистецтва і хореографії було представлено 18-ту концертну програму циклу «Музичні зустрічі у музеї Косенка» «І ждеш його, того світу» у рамках соціальних проєктів  «З Києвом і для Києва» та «Музична вітальня в музеї».

У проєкті взяли участь викладачі кафедр академічного та естрадного вокалу, інструментально – виконавської майстерності Факультету музичного мистецтва і хореографії, здобувачі  Університету та Музей українського побуту Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка:

народний артист України Віктор Тетеря, заслужена діячка мистецтв України Оксана Петрикова, заслужений артист естрадного мистецтва України Сергій Цимбал, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів Маргарита Малахова, Ірина Антіпіна, Павло Шепета, Катерина Цимбал; студенти класів Тетері В.О., Петрикової О.П., Макарової Е.В., Яковенко В.Г., Леонтієвої С.Л., Василевич М.О., Стрельченко К.М.: Софія Перекупенко, Ольга Лісайчук, Юлія Трофименко, Яна Харенко, Маргарита Таран, Назар Москвін, Мирослава Заболотна, Катерина Кукса, Станіслава Бублігова, Інна Неживляк, Ангеліна Зоріна, Богдан Сокольчук, Діана Вакарчук

Концертмейстери: Юлія Балджи, Олена Кунаєва, Наталія Охріменко, Ірина Антіпіна, Анна Шепеленко, Оксана Закалюжна

Спеціальний гість програми:  Галина Ульянич, завідувачка Музею українського побуту Факультету образотворчого мистецтва і дизайну

Літературне слово:  Яна Харенко

В концерті прозвучали твори М. Вериківського, Я. Степового, М. Лисенка, В. Вишинського, І. Левицького, О. Білаша, П. Майбороди, Ю. Казакова, А. Жобіна, П. Шепети також українські народні пісні у обробках М. Лисенка, А. Штогаренка, Я. Ярославенка.

Вшанування Велетня національного духу, звернення до його творчості та її популяризація є однією з основ нашої державності. Шевченкова творча спадщина – це академія нашого народу, де сконцентровано все: мова, історія, звичаї та традиції,  мораль, етика й естетика, національна філософія, основи українознавства та державотворення, найвища духовність, наше минуле, сучасне і майбутнє.

Слухачі із захопленням сприймали виступи артистів.

Спеціальний гість святкової програми Галина Ульянич, завідувачка Музею українського побуту Факультету образотворчого мистецтва і дизайну розповіла про символи і історичну цінність українського рушника.

Натхненно звучало Шевченкове слово у літературно – музична композиції «І золотої, і дорогої…» під музику Я. Степового у виконні лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів Олени Кунаєвої (партія фортепіано) та Яни Харенко ( художнє слово).

До нашого проєкту київський композитор Павло Шепета написав музику на вірші Тараса Шевченка «Молитва». У захоплюючому виконанні Оксани Петрикової, Павла Шепети, Катерини та Сергія Цимбалів і Маргарити Малахової відбулася прем'єра нової редакції пісні.

З особливою теплотою зустрів цю програму завідувач Меморіального музею – квартири  В.С.Косенка,  Володимир Григорович Мудрик! Він відмітив цінність літературної складової проєкту, унікальність сценарію, що тримали увагу слухачів до останнього номеру програми. 

Художнє слово: Яна Харенко

Відеозабезпечення: Дмитро Лєвіт

Координатори проєкту: Олена Заверуха, Дмитро Лєвіт, Володимир Мудрик

Автор та режисер проєкту Оксана Петрикова