Презентація проєкту змін до нової редакції освітньо-професійної програми 025.00.02 Сольний спів на засіданні кафедри академічного та естрадного вокалу

06.05.2020 року відбулася презентація проєкту змін до нової редакції освітньо-професійної програми 025.00.02 «Сольний спів».

Мережко Ю.В., завідувач кафедри академічного та естрадного вокалу доповіла про зміни до опису освітньо-професійної програми 025.00.02 «Сольний спів» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Мережко Ю.В., зазначила, що Наказом Міністерства освіти і науки України №368 від 04.03.2020 р. був затверджений Стандарт вищої освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 025 Музичне мистецтво, що зумовило перегляд впровадженої у 2017 році в Київському університеті імені Бориса Грінченка освітньо-професійної програми 025.00.02 «Сольний спів» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

08.04.2020 р. відбулося засідання групи розробників освітньо-професійної програми 025.00.02 «Сольний спів» другого (магістерського) рівня у складі:

Керівник робочої групи:

Мережко Юлія Валеріївна, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри академічного та естрадного вокалу Інституту мистецтв (гарант освітньої програми).

Члени робочої групи:

Тетеря Віктор Михайлович, Народний артист України, професор кафедри академічного та естрадного вокалу;

Чернета Тетяна Олександрівна, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри академічного та естрадного вокалу Інституту мистецтв;

Заверуха Олена Леонідівна, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри академічного та естрадного вокалу Інституту мистецтв;

На засідання були запрошені:

роботодавці: Губаренко В. М., заслужений діяч мистецтв, художній керівник, диригент оркестру Головного управління МВС України в Київський обл.; Гурець О. В., народний артист України, завідувач кафедри теорії та методики постановки голосу Факультету мистецтв ім. А. Авдієвського Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Шамал Л.А., директор Дитячої музичної школи ім. Глінки №13; Макаренко С. В., начальник Заслуженого Академічного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України;

представники академічної спільноти у складі: Овчаренко Н.А., доктор пед. н., професор, зав. кафедри музикознавства, інструментальної та хореографічної підготовки Криворізького державного педагогічного університету; Черкасов В. Ф., доктор пед. н., професор, Комунальний заклад вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради; Мельник О.П., канд. пед. н., доцент кафедри педагогіки мистецтва та фортепіанного виконавства НПУ імені М.П. Драгоманова; Шумська Л.Ю., Заслужений діяч мистецтв, професор, зав. каф. вок.-хор. майстерності Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя; Комісар В.К., викладач вокалу школи джазового та естрадного мистецтва Дніпровського району м. Києва; Покатильська Г.В., Керівник методичного об’єднання вчителів музичного мистецтва м. Мелітополя; Терещенко С.В., канд. пед. наук, ст. викладач кафедри теорії і методики музичної освіти і хореографії Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького та викладачі кафедри академічного та естрадного вокалу

здобувачі I року навчання другого (магістерського) рівня вищої освіти: Куля Т.М., Левчишина М.С.

випускники ОП: Россіхіна М., випускниця, артистка хору в Київському Муніципальному Академічному Театрі Опери і Балету для дітей та юнацтва, Процишина О.Ю., випускниця, лаборант кафедри академічного та естрадного вокалу Київського університету імені Бориса Грінченка.

У ході засідання розглядалося питання відповідності чинної ОП Стандарту вищої освіти, а саме: обсяг, зміст, об’єкт, мета, цілі, методи та технології навчання, інструменти та обладнання, академічні права випускників, визначені в чинній освітньо-професійній програмі цілком відповідають Стандарту. Було ухвалено: визначити освітньо-професійну програму 025.00.02 «Сольний спів» другого (магістерського) рівня вищої освіти введеної в дію у 2017 році такою, що відповідає Стандарту вищої освіти спеціальності 025 Музичне мистецтво. Водночас, враховуючи сучасні тенденції розвитку музичного мистецтва та освіти, вимоги ринку праці, запити від здобувачів, пропозиції від фахівців-практиків та роботодавців, робоча група вирішила внести зміни в освітньо-професійну програму 2017 р., зокрема: формулювання компетентностей та програмних результати навчання, назви підсумкової атестації привести у відповідність до Стандарту, з метою вдосконалення методичної складової передбачити зміни у змісті та:

  • уточнити назви освітніх компонент: Філософія культури – Філософія мистецтва; Педагогіка і психологія вищої школи – Вокальна педагогіка та психологія у вищій школі; Методика викладання дисциплін з музичного мистецтва – Методика викладання сольного співу у вищій школі.

- ввести освітні компоненти: Історія стилів і жанрів у музичному мистецтві; Методологія наукових досліджень у галузі мистецтвознавства і вокальної педагогіки.

– поєднати дисципліни для естрадного спрямування «Ансамблевий клас», «Вокальна імпровізація» та академічного спрямування «Камерний клас», «Оперний клас» у блоки: «Ансамблевий клас / Камерний клас», «Вокальна імпровізація / Оперний клас».

- перенести з вибіркової частини в обов’язкову частину освітній компонент Менеджмент проєктної діяльності у музичному мистецтві.

- вилучили освітні компоненти Хореографічний клас, Музично театральні студії: Грим і візаж і включити їх до вибіркових дисциплін вільного вибору.

  • змінити назву практики: Практика виробнича (професійна/безвідривна) на Практика виробнича (виконавська/безвідривна).
  • ввести практику: Практика виробнича (дослідницька).
  • перенести з вибіркової частини в обов’язкову частину Практику виробничу (асистентську/безвідривну).
  • привести у відповідність складові та назву підсумкової атестації: Підготовка і демонстрація творчого проєкту, Атестаційний екзамен.

Ю.В. Мережко представила проєкт нової редакції освітньо-професійної програми 025.00.02 «Сольний спів» другого (магістерського) рівня вищої освіти та структурно-логічну схему ОПП.

Під час засідання робоча група з розроблення ОПП «Сольний спів» для другого (магістерського) рівня вищої освіти спільно з викладачами кафедри академічного та естрадного вокалу узгодили подальші кроки щодо її вдосконалення та визначили шляхи співпраці з роботодавцями.

Презентація ОПП 2020