Театральна майстерня. Початок легенди

89 copy
          Театр, як синтез всіх мистецтв, знаходить себе завжди та будь-де. У 2015 році до Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка http://kubg.edu.ua/ приєднався старший викладач кафедри академічного та естрадного вокалу Денис Дикий. І почалось…

Перша кропітка та складна сама по собі постановка театральної майстерні Інституту мистецтв у жанрі містичного мюзиклу за повістю М. Гоголя «Вечір напередодні Івана Купала» під режисерською назвою «Одна ніч». Прем’єра відбулась 17 червня 2016 року на сцені театрального-мистецького центру «Краків» (Русанівська Набережна, 12). Головна перемога цієї роботи, що все створювалось спільними зусиллями студентів різних курсів та інтересів, але що дійсно їх об’єднувало, так це жага зробити нове, цікаве, сучасне та театральне. Основоположниками мюзиклу стали студенти спеціальності 025 «Музичне мистецтво» Дар’я Баглай, Антон Іщенко, Ольга Максимюк, Володимир Соболь, Іванна Попович, Лідія Валькова, Тетяна Михайленко, Вацлав Ільчишин та Руслана Компанець.

Наступного навчального року за ініціативи Дар’ї Терещенко було з легкістю та особливою пристрастю створено «Історію однієї кімнати» сцена з опери В. Моцарта «Весілля Фігаро», де прийняли участь студенти: Дар’я Терещенко, Оксана Блаженко, Валерій Мирошниченко, Валентина Матюхіна, Михайло Письменний та Вікторія Данилко. Прем’єра відбулась 16 лютого у концертній залі ІМ КУБГ (бул. Ігоря Шамо 18/2).

За 2016-2017 роки обидві вистави були представлені на театральних фестивалях та здобули чи малі нагороди. Диплом лауреата І ступеня районного фестивалю-конкурсу театрального мистецтва «Маска» у номінації «Опера» доросла вікова категорія «Історія однієї кімнати» сцена з опери «Весілля Фігаро», м. Київ. Диплом «За сценографію та костюми», «За національний колорит вистави», «За рівень хореографії та пластики», «За музичне вирішення вистави», «За виконання ролі «Одарки» (Ольга Максимюк)», «За виконання ролі «Шинкарки» (Іванна Попович)» від Першого фестивалю українського аматорського театру «День Театру» за мюзикл «Одна ніч», м. Київ. Диплом у номінації «За пошук та творчий експеримент» театрального фестивалю «7 этаж собирает друзей» за мюзикл «Одна ніч», м. Слов’янськ.

96

Також вихованці майстерні реалізують себе у читецькій майстерності (Руслана Компанець, Дар’я Терещенко, Вікторія Бабійчук та ін..) та висловлюються у різних університетських заходах. Головним напрямком пошуків у творчості молодих талантів є оригінальність, актуальність, автентичність та праця, яка приносить задоволення.

11 травня 2017 року у межах проекту «Мала філармонія», на сцені Концертної зали відбулось шоу зіркових перевтілень «New star». Студенти-вокалісти (Каріна Іванова, Михайло Письменний, Єлизавета Крашеннiкова, Вікторія Данилко та Руслана Компанець) вперше спробували свої сили у складному та водночас дуже цікавому жанрі перевтілення, наслідування образу. До глядачів та поважних членів журі були представлені Cher, Louis Armstrong, Земфіра, Тіна Кароль та вокалістка гурту Міраж Тетяна Овсієнко. Студенти продемонстрували голосове та акторське перевтілення, знайшли виконавську манеру образу. Зірковий образ шоу вдало доповнювало сценографічне вирішення, яке нагадувало шоколадну обгортку або живі дзеркала. Слід відмітити високий рівень професіоналізму ведучої Тетяни Кулі, яка трималась так, ніби на неї направлені десятки відеокамер.

15 жовтня 2017 року театральна майстерня взяла участь у 8-му драматургічному освітньому фестивалі «Тиждень актуальної п'єси», що в цьому році проходив в Інституті Гете (вул. Волоська 12/4). Студенти напряму підготовки 6.020204 "Музичне мистецтво", професійне спрямування "Сольний спів": Микита Коновалов, Анастасія Шеметова, Євген Колядюк, Ельза Бурда, Юлія Рожньова, Михайло Письменний та Антон Іщенко презентували та втілили у вигляді сценічного читання текст п’єси Ганни Шевченко «Колискова для Дена».​ Організатори фестивалю (А. Май, О. Дорічевський) та драматурги (Є. Марковський, О. Мацюпа, Г. Шевченко) відмітили високу підготовку сценічного читання, розробку акторських образів.

Ось так розпочато творчий шлях театральної майстерні Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка.