Культурно-мистецький захід патріотичного спрямування – літературно-музичний дивертисмент на тему «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!» 


2а.jpg26 вересня 2022 року з нагоди святкування Дня Університету кафедра музикознавства та музичної освіти організувала і провела культурно-мистецький захід патріотичного спрямування – літературно-музичний дивертисмент на тему «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!» 
Полум’яні рядки видатного поета Василя Симоненка, покладені у назву дивертисменту, визначили його піднесений емоційний тонус, просякнутий трагічним пафосом. Адже організатори заходу поставили за мету вшанувати українських діячів культури різних поколінь, які поклали свої життя за свободу українського слова, інтелекту та духу. 
Змістову основу літературно-музичного дивертисменту склали авторські культурологічні радіо-програми доцента кафедри, кандидата мистецтвознавства, доцента Ольги Лігус, які звучали в ефірі 1 каналу Українського радіо протягом 2008 – 2015 років. Ці передачі присвячені творчості режисера Леся Курбаса, драматурга Миколи Куліша, поета Василя Стуса, журналіста Валерія Марченка та педагога Олекси Тихого в контексті їх боротьби за творення українського національно-культурного простору в лещатах радянського тоталітарного режиму. 
Звучали авторські роздуми над долями героїв програм, інтерв’ю експертів, фрагменти поезій, театральних вистав, рідкісні записи голосів самих митців та членів їхніх родин, спогади сучасників. Ауру «присутності» видатних українських митців у творчій атмосфері літературно-музичного дивертисменту вдало доповнили їхні фотографії.
Проведений захід залишив глибокий слід в уяві та свідомості аудиторії. Чимало присутніх членів кафедри та аспірантів виявили щирі слова та емоції глибокого душевного болю за невинно страчених митців, котрі уособлювали цвіт української нації, а також почуття великої гордості за наш народ, який в усі часи народжував талановитих, сильних та мужніх захисників українства. Незламний дух Леся Курбаса, Миколи Куліша, Василя Стуса, Валерія Марченка та Олекси Тихого і сьогодні кличе всіх нас до перемоги! 
Слава Україні! Героям слава!

3.png