Творчий проєкт кафедри хореографії «Архетип shadow в традиціях українського народу: свято Івана Купала»

29.05.2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка за адресою бульвар Шамо 18/2 відбулась презентація творчого проєкту  у співпраці Факультету музичного мистецтва і хореографії та Факультету образотворчого мистецтва і дизайну «Архетип shadow в традиціях українського народу:  свято Івана Купала». Перфоманс підготували студенти 3 курсу спеціальності 024 Хореографія в межах вивчення дисципліни «Методика роботи з хореографічним колективом» (викладач – завідувач кафедри хореографії Людмила Андрощук). Грим для створення міфічних образів свята Івана Купала студентам-хореографам зробили студенти 2 курсу спеціальності 023 Образотворче мистецтво Факультету образотворчого мистецтва і дизайну (викладачі - Вероніка Зайцева, заступник декана  Факультету образотворчого мистецтва і дизайну з наукової роботи та Світлана Стрельцова, заступник декана Факультету образотворчого мистецтва і дизайну з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи).

У запропонованій К. Юнгом концепції особистості архетип Тінь є або несвідомим аспектом особистості, який свідоме его не ототожнює з собою, або все несвідоме, - тобто все, що людина не усвідомлює повністю.  Міфічні образи Івана Купала віддзеркалюють тисячолітні прагнення наших предків усвідомити роль тіні в функціонуванні Всесвіту та особистості як мікрокосму.

Оскільки людина схильна відкидати найменш бажані аспекти своєї особистості або не усвідомлювати їх, тінь сприймається переважно як негатив. Визнання людиною своєї Тіні започатковує її самопізнання. Образи купальського свята оживають на сучасних теренах України, поєднуючи тисячолітні традиції  співіснування світла і тіні, відбиваючи одвічне прагення людини пізнати самого себе у Всесвіті та Всесвіт в собі.

Проєкт реалізовано в  межах проєкту "Мистецтво в укритті" (автор ідеї - декан факультету образотворчого мистецтва і дизайну КУБГ - Остап Ковальчук).

Фото проєкту - НМЦ інформаційно-рекламної та профорієнтаційної діяльності Київського університету імені Бориса Грінченка Завідувач відділу - Тетяна Даценко.

 

SDG 11 min