Міжнародний фестиваль хореографічного мистецтва “Dance Generation”

logo225

1-min copy

https://www.dance-generation.pp.ua/

Дата проведення: 14.04. – 21.04.2019 року.

Місце проведення: Київський університет імені Бориса Грінченка.

Орієнтовні країни-учасники фестивалю: Велика Британія; Королівство Іспанія; Литовська Республіка; Естонська Республіка; Фінляндська Республіка; Республіка Білорусь.

Мета проведення заходу:

Сприяння популяризації хореографічного мистецтва України, пошук нових форм взаємодії в межах творчого обміну з зарубіжними партнерами, обговорення актуальних питань розвитку хореографічної освіти в Україні та Європі, заохочення діалогу талановитих балетмейстерів і танцівників України та ЄС, пошук нових яскравих робіт молодих постановників та талановитих виконавців.

Організатори: Фестиваль проводиться під патронатом Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України. Головний організатор - кафедра хореографії Київського університету імені Бориса Грінченка.

У лютому-березні 2018 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся І Конкурс молодих балетмейстерів “Dance Generation” і приурочений до конкурсу тижневий семінар-практикум викладачів і студентів спеціальності «Хореографія» Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка та Університету де Монфор в Лестері (Великобританія). Проект реалізувався у межах творчого обміну між двома навчальними закладами і означився як креативна лабораторія, що відповідає новій стратегії розвитку хореографічної освіти в Україні.

В зазначений термін відбувалася творча колаборація студентів зазначених ВНЗ. Викладачі закладів проводили данс-класи з класичного, народного, сучасного танцю та мали змогу ознайомитися з формою та методами навчання хореографії від старшого викладача Університету Де Монтфор у Лестері Джо Бреслін під час її класів та лекції «Особливості освітнього процесу в Університеті Де Монтфор у Лестері».

Результатом тижневої творчої співпраці став проект (хореографічно-музичний перформанс) «Мистецтво діалогу», який презентувався на великій сцені Київського університету імені Бориса Грінченка.

Завершальним етапом став конкурс молодих балетмейстерів “Dance Generation, у якому взяли участь понад 200 українських учасників, а також студенти танцювальної трупи з Університету де Монфор в Лестері. Конкурс тривав понад 9 годин!

На розсуд журі були представлені яскраві роботи молодих балетмейстерів професійних освітніх закладів та аматорських художніх колективів: Університет  Де Монфор в Лестері (Велика Британія), Київський університет імені Бориса Грінченка,  Уманський державний педагогічний університет, Бердянський педагогічний університет,  Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, Рівненський державний гуманітарний університет, Університетський коледж Київського університету імені Бориса Грінченка, Київське Державне Хореографічне училище, Мелітопольське училище культури, Ужгородський коледж культури і мистецтв, Дніпропетровський коледж культури і мистецтв, Харківський вищий коледж мистецтв, Миколаївський коледж культури і мистецтв, Народний хореографічний колектив «Оксамит», ДШМ №6 ім. Г. Л.Жуковського Ансамбль сучасного танцю «UNISON», Ансамбль сучасного та естрадного танцю «Gracia-Dance», ансамбль танцю «Феєрія», Танцювальна студія Андрія Дикого та Лілії Ребрик, Студія танцю «Ренесанс плюс», ансамбль  «КРИЛА» хореографічного відділення Школи джазового та естрадного мистецтв.

Конкурс оцінювало високопрофесійне журі: старший викладач танцю Університету Де Монтфорт у Лестері (Великобританія) Джо Бреслін; народна артистка України, головний балетмейстер Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва Тетяна Боровик; заслужений артист України, доцент кафедри хореографії Київського університету імені Бориса Грінченка, головний балетмейстер Оперної студії Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського В’ячеслав Вітковський; балетмейстер-постановник, керівник “Santha dance studio”, викладач контактної імпровізації Київського національного університету культури і мистецтв Руслан Баранов.

У 2019 формат Міжнародного фестивалю хореографічного мистецтва “Dance Generation” розширюється! У його межах відбудуться такі заходи:

  • ІІ Міжнародний конкурс молодих балетмейстерів “Dance Generation”;
  • Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) представників закладів вищої освіти, професійних танцювальних колективів, шкіл із країн-партнерів (ЄС) і України «Мистецтво танцю і хореографічна освіта: досвід, тенденції розвитку та перспективи»;
  • Серія майстер-класів, творчі колаборації, класи імпровізації викладачів кафедри хореографії Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка та представників країн-учасників, завершальний спільний творчий проект.