Співчуття з приводу непоправної втрати Юрія Львовича Афанасьєва

unnamed copy_copy

        26 січня 2017 року пішов із життя Афанасьєв Юрій Львович - доктор філософських наук, професор, культуролог, музикант, публіцист, автор наукових монографій, підручників, лауреат поетичних конкурсів, наш колега, чудова людина, якого знали, любили й поважали.

Афанасьєв Юрій Львович народився 9 травня 1948 р. в м. Ямпіль Вінницької області. Закінчив у 1971 р. Ворошиловградський педагогічний інститут. У 1991 р. захистив докторську дисертацію на тему «Соціально-культурні механізми художньої діяльності», а в 1992 р. отримав вчене звання професора.

Викладав у Київській консерваторії (1971–1975 рр.), у Київській слідчій школі МВС СРСР (1975 – 1980 рр.), Рівненському інституті культури (1980 – 1987 рр.) та педагогічному інституті (1987 – 1995 рр.), був завідувачем кафедри у Київському університеті культури і мистецтв та проректором із наукової роботи (1995 – 1999 рр.), завідувачем кафедри мистецтвознавства та експертної діяльності в Державній академії керівних кадрів культури і мистецтв (нині НАКККіМ) упродовж 2000 – 2011 рр.

У 2012 – 2014 рр. працював завідувачем кафедри образотворчого мистецтва та дизайну нашого Університету, пізніше, з 2014 р. – завідувачем кафедри дизайну, професором цієї кафедри.

Афанасьєв Ю.Л. досліджував соціально-культурні механізми художньої діяльності, розробляв теоретичну модель цілісної системи художньої культури, вивчав проблеми музичної естетики та педагогіки, зокрема формування професійної самосвідомості митця, діяча культури, був знаним фахівцем у галузі естетики та культурології.

Професор Афанасьєв Ю.Л. активно займався літературною творчістю. Опублікував сім збірок віршів і оповідань, роман «Неширокому кругу известные». Активно друкувався у вітчизняних та зарубіжних літературних виданнях. Його вірші увійшли до антології поезії «Киев. Русская поэзия. ХХ век», «Украина. Русская поэзия. ХХ век». Як автор-виконавець нерідко виступав на сцені, на радіо і телебаченні, став лауреатом Восьмого (2008 р.) і Дев'ятого (2009 р.) поетичних турнірів у Дюссельдорфі (Німеччина).

Колектив Київського університету імені Бориса Грінченка глибоко сумує та висловлює щире співчуття його рідним та близьким. Юрій Львович назавжди залишиться в наших серцях! Вічна пам'ять!