Із сольним концертом на батьківщині Семена Гулака-Артемовського

28 лютого 2024 року у Городищенській дитячій школі мистецтв імені Семена Гулака-Артемовського (м. Городище, Черкаська область) відбувся профорієнтаційний сольний концерт класичної музики магістранта першого року навчання Факультету музичного мистецтва і хореографії Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Артема Турчиніка (фортепіано). Педагог-репетитор – кандидат культурології, доцент кафедри інструментально-виконавської майстерності Анастасія Романенко.

Вдалося роздивитися ближче, незважаючи на короткий термін відвідування, «візитівки» місцевості – музей і пам'ятник (скульптор Г. Кальченко) Семенові Гулаку-Артемовському, автору першої української лірико-комічної опери «Запорожець за Дунаєм». Під час заходу пролунали музичні твори українських та іноземних авторів, маркуючи наскрізну ідею речиталю – інтеграція фортепіанної музики з України до фортепіанної музики з усього Світу: Прелюдія та Фуга Ля мажор із Другого тому «Добре темперованого клавіру» Йоганна Себастьяна Баха, «Елегія» Миколи Лисенка, Етюд «In Autumn», Op. 36, № 4 Моріца Мошковського, два твори сучасного італійського композитора і піаніста Роберто Каччапальї, Джазова обробка української пісні «Цвіте терен» Олександра Саратського, Концертний етюд, Ор. 149, № 1 Бенжамена Годара, «Луг» сучасного французького кінокомпозитора Александра Деспла та «Мелодія» Мирослава Скорика.

Концерт пройшов за сприяння Володимира Пеляка, учителя географії та мистецтва Городищенського економічного ліцею, який організував публіку; представників Городищенської школи мистецтв, директора Ірини Лутай та викладача фортепіано Оксани Гаркуші, яким ми щиро дякуємо за можливість виконувати музику в чудовій залі. Речиталь відбувся з успіхом. Очевидно муза, яка часом з’являється, часом зникає, була присутньою на заході. І артист, і публіка залишилися вельми задоволеними.

Concert_solo_2024-03-02_1.jpg

Concert_solo_2024-03-02_2.jpg

Concert_solo_2024-03-02_3.jpg